Campidoglio

A Campidoglio vagy Capitolium Róma leghíresebb dombja. A domb két legkiemelkedőbb pontja között terül el a Campidoglio-tér, melyet a legenda szerint Romolus adott letelepedésre a köznépnek. Az egyik kiemelkedésen áll a Santa Maria in Aracoeli, a másik kiemelkedésen valaha a Jupiter Optimus Maximus templom, az antik Róma legszentebbnek tekintett szentélye állt. A díszlépcső közelében van a Tarpeji szikla, az ókorban innen dobták le a hazaárulókat.

A mai Campidoglio diadalmas szépségű reneszánsz tér. Michelangelo építészi zsenijének egyik remekműve. A mestert a munkával III. Pál pápa bízta meg. Eredetileg ezen a téren fogadták volna a Rómába látogató V. Károly német-római császárt. Michelangelo Róma középkori városházának helyére építette a Palazzo Senatoriót, és ő tervezte a hozzá kapcsolódó két palotát, a Palazzo dei Conservatorit és a Palazzo Nuovót is. Elkészült állapotban már sohasem láthatta műveit. A kivitelezést halála után Rainaldi fejezte be.Campidoglio

Impozáns lépcsősoron lehet feljutni a térre. A lépcsősor alját, hűen Michelangelo elképzeléséhez, két egyiptomi oroszlán őrzi. Tetején az égi ikerpár, Castor és Pollus lovasszobra áll. Michelangelo a tér közepére helyeze Marcus Aurelius aranyozott lovasszobrát. Talpazatát is ő tervezte. A világ legrégebbi fentmaradt lovasszobra a Kr.u. II. századból származik.

A Szenátori palota jelenleg városháza. Ünnepélyes homlokzata elé Michelangelo tervezte a kettős lépcsőt. Alatta egy fülkében a győzedelmes Róma istennő szobrát helyezték el, kezében gömböt tart, annak jeléül, hogy Róma uralja a világot. Két oldalán a szobrok a Nílus és a Tigris (Tiberis) folyót szimbolizálják.

A Palazzo dei Conservatori udvarán hatalmas márványfej fogad bennünket. A hozzátartozó kéz- és lábdarabokkal együtt ennyi maradt meg I.Constantinus császár ülőszobrából.

A palotában őrzik Róma jelképét, a capitoliumi Aranyfarkas kr. E. 5. sz-ból származó etruszk bronzszobrát. A farkas által szoptatott Romolus és Remus alakja reneszánsz kiegészítés, Pollaiuolo alkotása.

A Palazzo Senatoriotól jobbra lévő Palazzo Nuovo palotát is Michelangelo tervezte a szemben álló Palazzo dei Conservatori mintájára. A 600-as években építették, amikor elhatározták, új perspektívát adnak a térnek, hogy tágas és egyedülálló legyen. A Palazzo Nuovo ad otthont a Capitoliumi Múzeumnak.

A Campidoglióra felfutó meredekebb lépcső Santa Maria in Aracoeli kívül dísztelen templomához vezet. Épült 1348-ban, annak emlékére, hogy Róma Mária közbenjárására szabadult meg a pestistől. Neve arra utal, hogya tiburi szibilla a mai templom helyén álló Juno-Moneta-szentélyben jósolta meg Augustus császámak, hogy „egy zsidó gyermek lép az istenek helyére”. Ezt hallván, a császár „Ara filii dei” feliratú oltárt állítatott a mai Szent Heléna-kápolna helyén. A rómaiak csodás erőt tulajdonítanak a gyermek Jézus ékkövekkel díszített szobrának (Il Bambino). A világ minden sarkából tömegesen érkeznek a hozzá írt segélykérő levelek.

(krisssz)