Róma kártya, Roma Pass

A Roma Pass Róma Város Önkormányzata és az Olasz Művészeti és Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre, együttműködésben a tömegközlekedési vállalattal (ATAC) valamint a főváros kiemelt turisztikai helyeivel. Az egyedülálló kártya lehetővé teszi, hogy a turisták ingyenesen/olcsóbban és különböző kedvezményekkel élvezzék Róma Város vendégszeretetét.

2014. áprilisától kétféle kártya közül választhatunk.

A kártyák megvásárolhatóak a múzeumokban, amelyek csatlakoztak a Roma Pass hálózatához, valamint turistainformációs pontoknál, a Terminin, és a repülőtereken is.

Érdemes számolgatni, hogy a Roma Pass megvétele megéri-e, de 3 napnál és a 2 legdrágább múzeumnál mindenképp visszahozza az árát. (Első és második  útnál, erős múzeumi érdeklődés és tömegközlekedés igénybevétele esetén.) Ha valakinek a szállása a belvárosban van, és inkább gyalogolni szeretne,  vagy már nem feltétlenül akar 8 euró feletti belépős  múzeumokat megnézni, nem biztos, hogy megéri. Érdemes az ingyenes múzeumi belépést a legdrágább múzeumokra felhasználni, tehát pl. a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyét, és a Capitoliumi Múzeumok/ Angyalvár (Castel Sant Angelo) / Galleria Borghese  jegyre beváltani.

Roma Pass 48 hour esetében is érdemes végiggondolni, hogy milyen programot tervezünk, és vegyük figyelembe, hogy 2 db. 1 napos jegy ára 12 euró, a Colosseum+ Forum+Palatinus belépője 12 euró, amennyiben a 48 órán belül tervezzük az Angyalvár vagy a Musei Capitolini meglátogatását, akkor már az oda kiváltott kedvezménnyel együtt pénzünknél vagyunk.

A Colosseumnál és a Foro Romanumnál külön beléptető kapu áll a  Roma Pass tulajdonosok rendelkezésére, így a nagy sorban állás megspórolható vele.

Vásárláskor meg lehet kérdezni az időszakos, épp aktuális kedvezményeket. (életkor, nemzetiség, születésnap, foglalkozás)

Fontos tudnivaló, hogy a legtöbb múzeum általában zárva van hétfőn (kivéve a Colosseum, a Caracalla fürdője és a Galleria Borghese) . Szinte az összes múzeum általában zárva  van december 25-én , január 1-én.  Érdemes előre tájékozódni. A kedvezményhez csatlakozó néhány magán múzeum, vagy galéria is  általában max. csak kedvezményt ad.

Roma Pass

aktuális ár: € 36,00

Kedvezmények:

 • Ingyenes belépés két múzeumba és/vagy régészeti lelőhelyre saját választás szerint.
 • Kedvezményes belépés a többi múzeumba és/vagy régészeti lelőhelyre.
 • Ingyenes belépés az alábbi múzeumokba:  Accademia Nazionale di San Luca, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo Bilotti a Villa Borghese, Museo Canonica, Museo delle Mura, Museo Napoleonico és a Villa di Massenzio (a kártya érvényességének időtartama alatt és a két ingyenes mellett)
 • A tömegközlekedés ingyenes használata az érvényesítés utáni harmadik nap éjfélig, (busz, metró-és vasúti vonalakat Roma-Lido, Roma Flaminio Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti) Róma önkormányzatának területén. Nem érvényes a következő járatokra: Trenitalia FR,  Tiburtina/Termini/Fiumicino airport,  Trenitalia “No stop” Roma Termini-Fiumicino Aeroporto (Leonardo Express) és az összes járatra  a repülőterekre és onnan a városba.
 • Kedvezményes jegyek egyéb kiállításokra, rendezvényekre a Roma Pass Guide alapján.

A szett tartalma:

 • Roma Pass card / Roma Pass kártya: a hátoldalon kitöltött kártya vonalkódos azonosítás szerint  használható a belépéshez a múzeumokban/régészeti ásatásoknál és a tömegközlekedési rendszer igénybevételére a leírtak szerint.
 • Roma MAP / Róma térkép : A térkép felsorolja a Turisztikai Információs Pontokat, metróállomásokat, kis hálózati áttekintő térképpel, a térképen számozással jelöli a múzeumokat és egyéb látnivalókat.  ( A hátoldalon tájékoztató infók találhatók a számozott helyekről: teljes cím, telefonszám, teljes évre vonatkozó nyitva tartás, mikor van zárva, és javaslatot ad a látnivalók megközelítéséhez használható tömegközlekedésre.
 • Roma Pass Guide: felsorolja a megállapodás szerint az érvényességi körbe bevont múzeumokat, ásatási helyeket és a kedvezményben részt vevő egyéb partnereket.
 • Roma Passe: okos-telefonokhoz letölthető információs applikáció aktiváló kódja, mely a turisztikai kulturális szolgáltatásokról ad tájékoztatást.

Roma Pass 48 hours

aktuális ár: € 28,00

Kedvezmények:

 • Ingyenes belépés egy múzeumba és/vagy régészeti lelőhelyre saját választás szerint.
 • Kedvezményes belépés a többi múzeumba és/vagy régészeti lelőhelyre 48 órán belül.
 • Ingyenes belépés az alábbi múzeumokba: Accademia Nazionale di San Luca, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo Bilotti a Villa Borghese, Museo Canonica, Museo delle Mura, Museo Napoleonico és a Villa di Massenzio (a kártya érvényességének időtartama alatt és az egy ingyenes mellett)
 • A tömegközlekedés ingyenes használata az érvényesítés után 48 órán keresztül, (busz, metró-és vasúti vonalakat Roma-Lido, Roma Flaminio Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti) Róma önkormányzatának területén. Nem érvényes a következő járatokra: Trenitalia FR, Tiburtina/Termini/Fiumicino airport, Trenitalia “No stop” Roma Termini-Fiumicino Aeroporto (Leonardo Express) és az összes járatra a repülőterekre és onnan a városba.
 • Kedvezményes jegyek egyéb kiállításokra, rendezvényekre a Roma Pass Guide alapján.

A szett tartalma:

 • Roma Pass card / Roma Pass kártya: a hátoldalon kitöltött kártya vonalkódos azonosítás szerint használható a belépéshez a múzeumokban/régészeti ásatásoknál és a tömegközlekedési rendszer igénybevételére a leírtak szerint.
 • Roma MAP / Róma térkép : A térkép felsorolja a Turisztikai Információs Pontokat, metróállomásokat, kis hálózati áttekintő térképpel, a térképen számozással jelöli a múzeumokat és egyéb látnivalókat. ( A hátoldalon tájékoztató infók találhatók a számozott helyekről: teljes cím, telefonszám, teljes évre vonatkozó nyitva tartás, mikor van zárva, és javaslatot ad a látnivalók megközelítéséhez használható tömegközlekedésre.
 • Roma Passe: okos-telefonokhoz letölthető információs applikáció aktiváló kódja, mely a turisztikai kulturális szolgáltatásokról ad tájékoztatást.

Használat:

A Roma Pass Card túloldalán ki kell tölteni a Nome/vezetéknév, cognome/keresztnév és az érvényesség kezdeti dátuma rovatokat.

Az RP. három naptári napig érvényes és az első kezeléssel aktiválódik az első múzeumi belépéssel  vagy az első utazással a tömegközlekedési eszközökön, a harmadik napon éjfélig érvényes beleértve az aktiválás napját.

Az RP. 48 hour az első múzeumi belépéssel  vagy az első utazással  aktiválódik, és innentől számítva 48 órán keresztül érvényes.

Busznál csak akkor kell kezelni, ha az első érvényesítés esedékes, de a metrónál minden külső bejáratnál használnunk kell, mert a kaput a kártya nyitja.

Fontos információ hogy a Vatikáni Múzeumokra és Vatican egyéb belépőire nem érvényes.
Tömegközlekedési hálózat: Az ATAC által üzemeltetett tömegközlekedési eszközök (busz, metró – és városkörnyéki vasúti vonalak: Roma – Lido , Roma Flaminio Piazza del Popolo – Viterbo , Roma- Giardinetti; Trenitalia FR ) Róma Város közigazgatási területén belül. Nem érvényes a Trenitalia egyéb vonat-hálózatára. Ellenőr kérésére be kell mutatni a személyazonosító iratokkal együtt.
A 110-es, városnéző buszra 15% kedvezmény érvényesíthető.

A Roma Pass hivatalos oldala

Gyakori kérdések angolul

(Manipura)