Catacomba dei SS. Marcellino e Pietro

catacomba

Rómában mintegy 60 ismert földalatti temetkezési hely van. Róma törvényei tiltották a a város falain belüli temetkezést. A katakombákba, vagyis a  puha kőzetű tufába vájt földalatti üregekbe történő keresztény temetkezés a harmadik század második felében kezdődött. A Város környékén elterülő több mint 100 kilométer hosszú sírhálózat közül általában 5 látogatható katakombát említenek. A Callixtus, a Szent Sebestény, a Domitilla, a Priscilla, valamint a Szent Ágnes katakombák után 2014. tavaszán megnyitották a nagyközönség számára a Marcellus és Péter mártírok tiszteletére emelt katakombát is. (Catacombe dei Santi Marcellino e Pietro Martiri) Utóbbi St. Marcellino (Szent Marcell) és St. Pietro (Szent Péter) vértanúk tiszteletének állít emléket, akiket   Diocleziano császár (időszámítás szerint 284-305)  304-ben lefejeztetett. Kevés szó esik róla a világsajtóban, pedig Róma harmadik legnagyobb katakombája.
A két szent Rómában halt meg, a holttesteket az ősi Via Labicana – napjainkban Via Casilina,-mentén temették el, a katakomba azóta is őrzi a két mártír emlékét.
A IX. században  a két szent relikviáit először Franciaországba, majd  Németország Seligenstadt városába vitték. Az értékes kora keresztény freskók mellett jelentősséggel bírnak a járatok falán található zarándokok falfirkái különböző időkből latin kelta és német nyelven.

A mintegy 18.000 négyzetméteres és 17 km hosszú 3 szintes  bonyolult alagútrendszer legnagyobb mélysége jelenleg 16 m.  Először egyszerű földalatti temetkezési helynek indult, a későbbiek során egyre inkább bővült, és díszesebb lett. A legtöbb értékes és jó állapotban fennmaradt freskó a IV. század első feléből származik.  Damasus pápa (366-384) idején egy szentélyt is kialakítottak. I.Honorius pápa újabb átalakításokat végeztetett, melynek során egy földalatti kis kápolnával illetve közvetlenül az első szinten található szentek kriptájához vezető külön lépcsős bejárattal bővítette.

Az Új- és  Ószövetség jeleneteit ábrázoló  falfestmények között megtaláljuk Jónás és az őt elnyelő bálna történetét, vagy Jézust, amint meggyógyítja a béna férfit, Mózes és Noé alakját, illetve olyan mitológiai képritkaságot is, mint Orpheus ábrázolása. Ez utóbbi a modern Orfeusz Jézus missziójára utal, amint örömét leli a lélek, és meggyógyítja a legkeményebb szíveket. Ezen túlmenően megjelenik még az Orte (imádkozó és áldásosztó alak) valamint Ádám és Éva, a Jó pásztor, a kezdet és vég (alfa + omega) valamint a kenyérszaporítás szimbolikus jelentéssel bíró ábrázolása is. Egyes fülkék dekorációja természeti környezetet jelenít meg virágfüzérekkel, madarakkal.
A katakombákban tett látogatás a hit útjának erősítését is jelenti.   Az évszázados múltú tufába vájt  mártírok sírjához tett zarándoklat a bánat és a szeretet bizonysága, egyben  lehetővé teszi, hogy misztikus értelemben visszakapjuk, és újra felfedezzük az Örök Város  ősi földalatti keresztény világát.  A katakombák a korai kereszténység művészetével ismertetnek meg minket, ezért Vatikán állam részét képezik. Felügyeletük, restaurálásuk a pápasághoz tartozik. A Pápai Archaeológiai Bizottság által a közelmúltban felújított katakomba járatainak (cunicoli) szövevényes labirintusából számos hihetetlen jó állapotban fennmaradt freskót tekinthetünk meg.
Róma harmadik legnagyobb kiterjedésű katakombájának bejárata   a Via Casilina 641. szám alatt, a   S. Elena mauzóleumával és a Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros bazilikával közös udvarban található.   (Az ősi „Duas Lauros„ és „Torpignattara” néven ismert városrész  a császári birtok része volt, amelyen Costantinus császár – megtérése után 320-ban – a két mártírhalált szenvedett szent tiszteletére építtette az első templomot. )

Látogatási információk: A Catacombe dei Santi Marcellino e Pietro Martiri kizárólag előzetes foglalás mellett olasz, illetve angol nyelven vezetett csoportokban látogatható.
Hétvégenként szombaton és vasárnap napi 5, maximum 20 fős csoportot indítanak a következő időpontokban. 10.00 – 11.00 – 14.00 – 15.00 – 16.00.
Előzetes bejelentkezés a következő e-mail címen írásban lehetséges, időpont és létszám megjelöléssel:  santimarcellinoepietro@gmail.com
A nagyon kedves vezető számos információt elmond a  40-50 perces vizit alkalmával. A kis kápolna lehetőséget ad a bensőséges közös imára.
Érdemes felkészülni a hasonló helyeken szokásos hűvös nedves levegőre, és aki teheti, vigyen magával elem-vagy fejlámpát.

web: http://www.santimarcellinoepietro.it/catacombe/
Cím: via Casilina 641, Tömegközlekedéssel a 105-ös busz, illetve a Giardinetti kisvonat Berardi nevű megállójáig kell utazni.
A belépődíj ára 6 €/fő (kedvezményes jegy 3 €/fő) a helyszínen fizetendő, nem vonatkozik rá a hó első vasárnapi ingyenesség.

Manipura