Tabernae Novae

A “taberna” általában boltot, vagy hivatali helyiséget jelöl. A Forumon azokat az árubódékat nevezték így, amelyekben különböző termékeket igyekeztek eladni. Ezeknek tabernáknak a legáltalánosabban elterjedt formái a következők voltak: 1. „caopona”, ahol bort, forró italokat és kolbászféléket árusítottak. Ez a forma őrződik a mai tavernákban tovább. 2. „mola” vagy „pistor”, ezek egyfajta pékségek. Az előbbi inkább malom, és lisztfélét, míg az utóbbi kész kenyérféleséget árult. Ezek formája teljesen megegyezett a ma Rómában árult „császárzsömle” formájával. 3. „liber”, ez a könyvtekercseket árusító üzlet, végül 4. „barba”, mint a nevéből sejthető, a borbély és fodrász.

A Forumon két különböző helyre is települtek tabernák. Ezek közül az első a Tabernae Veteres (Régi Árubódék) csoportja. Ezek a Forum déli során állítólag még Tarquinius Priscus idejében keletkeztek, a vicus Tuscus és vicus Jugarius között.

Ezek a Forum eredeti funkcióját őrzik, ugyanis a köztársaság korának kezdetéig ezen a helyen eredendően vásártér volt. Több ilyen terecske egyesüléséből alakult ki aztán maga a Forum. Ezek közül a Curia Hostilia környékén volt a Forum Piscarium vagy Piscatorium és a Forum Cuppedinis. Itt találkoztak a Róma környéki parasztok, mészárosok, később kézművesek, kereskedők és pénzváltók, hogy a Forum északi és déli oldalán felállított bódéikban lebonyolítsák kezdetben egyszerű, később egyre bonyolultabbá váló üzleteiket. Az ünnepek alkalmával az emberek ezeknek a bódéknak a tetejéről nézték a szertartásokat, s ugyancsak innen szemlélték a helyi csetepatékat, a polgárháború gyakran véressé váló összetűzéseit. Először az elárusítóhelyeket két csoportra osztották: a Tabernae Veteres (Régi Árúbódék) és a Tabernae Novae (Új Árúbódék) csoportjára. Kr. e. 318-ban Maenius egy galériát épített az állandóan működo tabernák védelmére, hogy a nézők innen szemléljék a Forumon zajló politikai játszmákat és egyéb történéseket.

Tabernae Novae (Új Árubódék)

A Forum északi oldalán helyezkedtek el a Comitium és a Kr. e. 121-ben Q. Fabius Maximus Allobrogicus tiszteletére emelt ún. Fornix Fabianus között. Erre a helyre helyezték Kr. e. 210-ben az árusító helyeket, miután a régiek leégtek.

A későbbiekben a Basilica Aemilia megépítését követően ezt a funkciót a Gaius és Lucius Caesar porticusaként ismert épület vette át, ami a Tabernae Novae helyére épült. Itt egy sor üzlet helyezkedett el és az előkelőbb pénzváltók is ide telepedtek.

© T. Horváth Ágnes