Giardini Vaticani

Giardini VaticaniA Vatican kertje a világon egyedülálló csodálatos hely, a legkülönfélébb ízléseket és stílusokat képviseli. A kert ősi magja egy kb. 20-22 hektáros terület. 1279 óta mindig alkalmas  hely volt a pihenésre és a meditációra a római pápa számára. A  béke és a spiritualitás, a botanika és a művészet bölcsője, amelyben különleges  növényzet él, és a pápák figyelmének köszönhetően évszázadokon át sikerrel megőrizték a mai napig. A kert összességében kb.  2/3- át teszi ki a kicsinyke állam területének.

Kétféleképpen tehetünk látogatást a pápai állam  különleges látnivalókkal, művészi munkákkal, kertekkel, épületekkel és növényzettel rendelkező kb. 2000 év történelmét rejtő kertjében.
Érdemes végiggondolni, hogy mennyi időnk van rá, és  melyik verziót szeretnénk. A megfelelőbb időpontot legalább 30 nappal előtte ajánlott kiválasztani. Vasárnapra és szerdára nem lehet foglalni. A világ legkisebb, ámde hatalmi szempontból jelentős államának szépen gondozott és  különleges műalkotásokkal, természeti csodákkal kialakított óriási kertjének nevezetességeit a hivatalos honlap részletesen leírja, tehát előkészülettel nyelvtudás nélkül, illetve akár olasz nyelven is foglalhatunk.

A lehetőségek között lényeges különbség van, és ennek megfelelően az ár is más. Az első esetben gyalogos sétával fedezhetjük fel a Vatican államának különböző részeit.

1. a) 2 órás séta a Vatican kertjében vezetett kerti bemutatással, és közvetlenül  ezt követően önálló  látogatás a Musei Vaticaniban és Sixtus kápolnában.

Giardini VaticaniA hivatalos honlapról foglalható belépő ára aktuálisan: 32,00 euró. Kedvezményes jegy 6-18 éves korig, ill. nemzetközi diákigazolvánnyal 26 évies korig: 24,00 euró. Konkrét időpontra és névre foglalható.
A belépőjegy magában foglalja a lehetőséget a Vatikáni Múzeumok és a Sixtus-kápolna  önálló látogatására (ez önmagában 16 euró) is. A kinyomtatott visszaigazoló e-maillel  (sorban állás nélkül) az abban megadott helyen és időben lehet a jegyet átvenni. Adnak  egy jegyet, amivel be lehet lépni a múzeum területére, szintén itt adják a digitális pásztort    fülhallgatóval, melyet utána megtarthatunk, kidobhatunk. Külön jegy a kerthez nincs, a múzeumos belépőre  nyomtatják a plusz információt a  dátummal együtt. Lényeges, hogy gyalogos, friss levegőn töltött vezetett túra, a nagy szintkülönbségek és lépcsőkön, nehéz terepen való gyaloglás miatt  mozgáskorlátozottaknak nem ajánlott.
Giardini VaticaniIdőtartama kb. 2 óra, fotózni szabad.  A helikopter leszállópályához, egyéb távolabbi helyekhez nem jutunk el, de bemutatják a kert ősi magját, (Pio Pius IV háza és a Pápai Tudományos Akadémia/Pontifical Academy of Sciences,  La Fontana dell’ Aquilone),a régi Leonine Városi  falmaradvány darabját, a játékos olasz kertet, a Lourdes-i barlang hű  másolatát, a 27 fő állású kertész főnökének házát, a  vaticani rádióról és Marconiról elnevezett  tornyokat, és tisztes távolból a Sixtus kápolna külső falait, a vasútállomás és kormányzóság épületét, és a  színes növényekből kialakított pápai címert is megtekinthetjük.  XIII. Leo palotájának kertje a késői 1800-as évekből a két szirénes kúttal és íves jázmin-lugasokkal, rózsákkal, de tiszafa, egzotikus növények is találhatóak itt, – egyik legszebb része az egész kertnek.
Michelangelo csodálatos kupolája ott lebeg  végig testközelben, és felejthetetlen élményben lehet részünk.  Vannak márványpadok, melyek régi szépsége sejthető, de az idő és történelem nyomot hagyott rajtuk. Tele van a kert különleges növényekkel, fákkal. Az olasz és angol mellett választható nyelvek: német orosz svéd francia portugál, spanyol.
Tájékoztató és jegyrendelés.

1.b) 3 órás vezetett séta a Vatican kertjében,  valamint a  Via Triumphalison található Necropolisban, és közvetlenül  ezt követően önálló  látogatás a Musei Vaticaniban és  a Sixtus kápolnában.

Giardini VaticaniA hivatalos honlapról foglalható belépő ára aktuálisan: 37,00 euró. Kedvezményes jegy 6-18 éves korig, ill. nemzetközi diákkal 26 évies korig: 29,00 euró.

Foglaláshoz szükséges megadni minden résztvevő igazolvány szerinti nevét, és hitelkártyával lehet fizetni. Figyeljünk a Vaticanban elvárt öltözködési szabályokra,  (térdet, felkart, dekoltázst takaró öltözék) mert szigorúan veszik még nyáron is.
Tájékoztató és jegyrendelés.

2.  Minibuszos kb. 1 órás kirándulás fülhallgatós ismertetéssel.
Ára € 18,50   kedvezményes ár 6-18 év között € 14,50. euró.   Kiszállni nem lehet, nincs múzeumi belépő csak egy zárt, folyamatosan guruló buszos kertnézés.  Videózni tilos,  talán fotózni  lehet, az audión választható nyelv kb. megegyezik az előbbivel. A Szent Péter tér melletti XII. Pius térről harmincpercenként indul a csoportos látogatás reggel 8.00 órától 13.00 óráig. Az utolsó busz délután 14.00 órakor érkezik vissza.

Az oldalon a   PERCORSI „Experience”lehetőségek közül lehet kiválasztani, és interneten megrendelni, majd a visszaigazoló e-mailben megadott helyen  és időben kell megjelenni.

Külön útvonalon megy a buszos csoport, valamivel több helyszínt érintenek. (pl. a Helikopter leszállópályát, és a 2000-es szent év tiszteletére emelt Jubileumi harangot is ) Számomra a gyalogos vezetett, és utána a vezetést nem tartalmazó múzeumos verzió a vonzóbb.

Manipura