Obeliscus Dogali

Obelisco Dogali, Terme Obelisk

dogaliKis, 6, 34 méteres vörös gránit obeliszk, aminek párja 1790 óta Firenzében van. Ezt 1883-ban fedezte fel Rodolfo Lanciani a Santa Maria Sopra Minerva alépítménye alatt. Ez is az Isis templom egyik dísze volt. Eredetileg II Ramses állíttatta fel Heliopolisban. Az obeliszk pyramidonját szárnyas szkarabeuszok Nap szimbóluma és II. Ramses cartousche-a díszíti. Az oszlop feliratai az egyiptomi napisteneket dicsőítik. Nincs adatunk arra, hogy mikor és hogyan került Rómába, valószínűleg a Kr. u. I. században, amikor az egyiptomi régiségek iránti kereslet divatja megnőtt.

dogaliMegtalálása után ott hagyták, ahol találták, majd 1887-ben állították fel, hogy emléket állítsanak vele annak az 548 katonának, akik Etiópiában, a dogali csatában vesztették életüket. Ekkor a Stazione di Termini előtt állt. Az elhunyt katonák névsora a talapzaton volt olvasható. Innen a neve: Dogali obeliszk. Ez az emlékmű adta a terecske nevét is: Piazza del Cinquecento, azaz az ötszázak tere. Az emlékművet 1887. június 5-én avatták fel. Az oszlop tetejére egy csillagot helyeztek, ami Itáliát jelképezi.

1924-ben a Piazza del Cinquecentót átalakították. Ekkor az emlékművet is elvitték innen a Piazza della Repubblicától kissé délre fekvő terecskére. Ez a kis tér a Thermae Diocletiani (Terme di Diocleziano) területén van, innen a másik elnevezés: Terme obelisk.

© T. Horváth Ágnes