Obeliscus Sallustianus

Obeliscus Hortorum Sallustianorum, Obelisco Sallustiano

sallustianusA Spanyol Lépcső (Scalinata della Trinita dei Monti) tetején áll. 13,92 méter magas. Felirata a Piazza del Popolón állóéhoz hasonló. Ennek ellenére, lehetséges, hogy nem eredeti, hanem Aurelianus dekorációs célból készíttetett másolata. Hieroglifái ugyanis nem mindenütt értelmesek, az Augustus által a Circus Maximusban felállított II. Ramses-obeliszk feliratának másolatai, de néhányat, a kőfaragó, mivel valószínűleg nem ismerte eredeti jelentésüket, fejjel lefelé faragott ki.. Ha mégis egyiptomi, akkor nem sokkal Augustus uralma után kellett Rómába kerülnie. Feltételezik, hogy Sallustius Crispus, a történetíró vitette oda kertjének díszítésére, felállíttatta azon a helyen, ahol a VIII. századig állt.
sallustianus
A XV. században már két darabra törve feküdt a földön, hiányzott a talapzata. Egészen a XVIII. századig ott is maradt. Az első rajzot 1706-ban Carlo Fontana készítette róla, majd 1734-ben a Sallustius-kertek alatt találták meg a Villa Ludovisi alatt, és fekvő helyzetben elszállíttatta a Piazza di San Giovanni in Lateranóra. Itt azonban nem állították fel, fekvő helyetben hevert 55 évig. 1788-ban vagy 89-ben VI. Pius a Trinita dei Monti elé vitette és itt is áll a mai napig. Tetejét VI. Pius heraldikai szimbólumai, a liliom és a csillag díszíti.

Helyzetével a rómaiak egy része nem ért egyet, ugyanis egyesek szerint instabil, félő, hogy bármikor ledől, mások szerint pedig rontja a Spanyol Lépcső látványát.

Alapzatának darabjait először 1733-ban fedezték fel a kertek északi részén, majd 1843-ban számoltak be róla ismét. 2,5 x 2,55 méteres vörös gránit talpazat, amit később a Capitoliumra vittek és még később az elesett fasiszták emlékére állították fel.

© T. Horváth Ágnes