Casa dei Grifi

Casa dei GrifiA Lararium alatt is köztársaság kori lakóház romjai kerültek elő. Elnevezését az egyik szoba lunettáiban elhelyezkedő, griffeket ábrázoló, festett stukkódíszeiről kapta.

Ez a ma ismert legrégibb köztársaság kori lakóház a Palatinuson. Valaha tévesen L. Catilina házának nevezték. A domb természetes lejtőjén helyezkedett el, kétemeletes, két, egymástól független bejárattal rendelkezett. A felső szint helyiségei klasszikus módon, egy atrium körül helyezkedtek el. Az alsó szinten nyolc helyiséget ástak ki.

A falakat szintén a II. pompei stílus festményei díszítették, de ezek a legkorábbi, időszámításunk kezdete és II. század közé eső korszakból valók. A festett díszek az épületelemek perspektívájának látszatával tágították a teret.  A legszebbek a cubiculum festményei. Ezek három síkra kiterjedő, építészeti elemekből álló perspektíva látszatát keltik. Az első síkban oszlopok állnak kiemelkedő oszloplábakkal. Mögöttük egy pódium van, míg a harmadik, felül keretekbe foglalt sík perspektivikus falakat és intarziás képeket ábrázol.

Casa dei GrifiA cubiculumtól nyugatra fekvő helyiség mennyezetét sávok bontják négyzet és rombusz alakú mezőkre. Ezekben festett stukkóborítás látható. A lunettákon vörös háttérből ugrik elő két akantuszcsokorral szembe állított griff.

A freskók és stukkók nagy része ma már nem az eredeti helyén, hanem az Antiquario del Palatino épületében látható. Az időnként látogatható termekben csak néhány I. stílushoz és a II. kezdetéhez sorolt freskórészlet és a mozaikpadló részlete maradt.

© T. Horváth Ágnes