Domus Augustana

 

Domus AugustanaDomitianus palotájának keleti része volt. Szigorúan zárt magánterület, csak a császári család használhatta. Két szinten viszonylag kis alapterületű szobák álltak. A felső szinten egy újabb oszlopos peristylium nyílt, ami körül egy sor közepes nagyságú helyiség foglalt helyet. Magában a peristyliumban szökőkút állt, ami szintén a tengert kívánta idevarázsolni, miközben témáját a görög mitológiából merítette. Egy keskeny töltés vagy híd egy szentélyhez vezetett, amit valószínűleg Minervának szenteltek.

Mellette félkör alakú hall körül különböző helyiségek helyezkedtek el, formájuk pedig szögletes volt. Hatalmas ajtójuk volt és remek kilátással rendelkeztek a medencére.

A peristylium hátsó részén családi használatú lakószobák, fürdők és kiszolgáló helyiségek nyíltak.

Domus AugustanaAz alsó szint kb. 12 méterrel nyílt a fölső alatt. Ezt is csak egy lépcsőházból lehetett megközelíteni. Saját, intim világot rejtett ez a rész. Félkör alakú szobák, fülkék és téglaboltozatok jellemezték. Ez is egy peristylium köré szervezett tér volt, amit kétszintes porticusszal vettek körül. A közepén egy szökőkút, amelyet amazonok egymással szembefordított pajzsaiból, az ún. peltákból kialakított motívumokkal díszítettek. A peristylium körül, egészen a Circus Maximusig kitöltvén a teret szobákat és  thermákat alakítottak ki. A hatalmas, félkör alakú exedraként kiképzett homlokzat a Circusra nézett. Két oldalán és mögötte oszlopsorokkal koszorúzott folyosók vezettek. Ebben az exedrában még ma is látható néhány bizarr architektúrájú szoba. Funkciójukról vitáznak, de vagy meditációra (dieta), vagy pihenésre szolgáltak.

© T. Horváth Ágnes