Thermae Traiani

therme traianiTraianus görög építésze, Apollodoros építette, ugyanaz, aki a császár forumát és piacát is. A fürdő az Esquilinuson, a Titus thermák mellett helyezkedett el, annak északkeleti sarkánál, a mai S. Pietro in Vincoli délkeleti végénél. Egykor a Domus Aurea állt itt, azt nagyrészt felégették és lebontották az építkezés előtt.

A később a fürdőépítkezés etalonjává váló thermáktájolásakor a nap égi útjához próbáltak minél jobban igazodni. A 315X330 méter nagyságú fürdő jelentős méretű volt. Magát az épületet fallal vették körül, ebben fülkék nyíltak, közöttük nagy exedrát képeztek ki. A falon belüli főépület termeinek elhelyezkedése a főtengelyre szimmetrikusan történt. A propylaián keresztül megközelíthető vestibulumból a palaestrába és a natatióba nyílt bejárás. therme traianiA főtengelyen helyezkedett el a caldarium a tepidarium és a basilica, majd az uszodán át ismét a kijárathoz jutottak.

Ma kevés látható belőle, mindössze egy nympheum, egy kétapszisos terem, egy könyvtár és az egyik palaestra részletei. Állnak a fürdőt tápláló ciszternák hatalmas homlokzatú falai is.

Az egész komplexum elegáns és dúsan díszített volt. Ebben az épületben is számos nevezetes műalkotás állt, így innen került elő a Laokoón csoport 1506-ban.

Nézd meg térképen is Róma fürdőit!

© T. Horváth Ágnes